Obszary stosowania:
Zaprawy mieszane na placu budowy i towarowe, zwłaszcza do murowania, tynkowania i spoinowania.
Właściwości produktu:
Po dodaniu środka Remmers Mischöl w świeżej zaprawie tworzą się mikropory powietrzne. Dzięki działaniu podobnemu do działania łożysk kulkowych prowadzi to do lepszej plastyczności, urabialności i jednocześnie zwiększa objętość zaprawy do 10%. Poza tym zaprawa oddaje mniej wody i nie musi być dodatkowo mieszana. Po stwardnieniu kapilary w zaprawie są przerwane mikroporami powietrznymi. Prowadzi to do ograniczenia powstawania wykwitów. Zwłaszcza w zaprawie cementowej pory zmniejszają wytrzymałość na ściskanie, a przez to podatność na powstawanie rys.
Sposób stosowania:
Preparat Remmers Mischöl należy rozpuścić w wodzie zarobowej. Dodaje się około 1 l (ok. 1 kg) na każde 200 l wody (1 beczka). Zaprawę należy przygotować i stosować zgodnie z normami i regułami rzemiosła, zwłaszcza zgodnie z DIN 1053 i DIN 18550.
Minimalna temperatura stosowania +5° C.
Wskazówki:
Preparat Remmers Mischöl jest odporny na mróz do -10° C. Zamarznięty materiał należy rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Rodzaj opakowania: Kanistry z tworzywa sztucznego względnie puszki blaszane: 1 kg.
Zużycie:
30 do 50 g na każde 25 kg spoiwa, co odpowiada 0,5-0,8 kg/m³ zaprawy (0,5-0,8 l/m³), względnie 1 kg/ na każde 200 l wody (1 beczka).
Składowanie:
W zamkniętych pojemnikach, przy prawidłowym składowaniu co najmniej 2 lata.
Bezpieczeństwo, ochrona środowiska, usuwanie:
Bliższe informacje na temat bezpieczeństwa podczas transportu, składowania i stosowania oraz na temat usuwania i ochrony środowiska znajdują się w aktualnej karcie charakterystyki produktu.